אחיטל הוצאת ספרים

בדרכי החיים

תיעוד קורות חיי יוסף פינקלמן, תרגום מיידיש, בנו, יחזקאל פילון.

על הספר - יחזקאל פילון
את היומן הזה כתב אבי, יוסף פינקלמן, בשנת 1978. בגיל 66 החל להעלות את זיכרונותיו מימיו הראשונים בפולין עד עלייתו ארצה.
אבי נולד בשנת 1912 בעיירה שדלץ. היו אלה הימים טרום מלחמת העולם הראשונה. זיכרונותיו הראשונים של אבי הם מהתקופה שאביו יצא להילחם במלחמה זו. בהמשך מתאר אבי את החיים בכפר, את הלימודים ואת הניסיון של הוריו להרוויח מעט כסף, גם בגידולים חקלאיים.
המצב הכלכלי לאחר המלחמה היה קשה והיה רעב. אבי החל ללמוד בישיבה הנובורדיגית, והימים ימי עליית הבולשביקים. הוא ברח מהכפר במטרה ללמוד בישיבה המרוחקת מהבית. הוא עבר מישיבה לישיבה ממקום אחד למשנהו עד אשר מאס בלימודים. הנער הצעיר החל להתפרנס כשוליה וכך גם התקרב לחוגי הפועלים, ואחר כך ל"מזרחי הצעיר". בהמשך התרחק מהדת והחל להתקרב לתנועה המהפכנית ואפילו נאסר כמה פעמים על פעילותו.
אבי הכיר בחורה ולאחר זמן מה נישאו. בשנת 1939 נולד בנם, אשר בימיו הראשונים סבל מבעיות רפואיות. ובנוסף החלה מלחמת העולם השנייה. בנסיונותיו לשרוד, החל לנדוד ללא אשתו והילד. הוא ניסה להגיע לצד הרוסי. הוא לא גויס כי הצבא האדום כבר היה בעיר הולדתו, לכן החליט לחזור לביתו ולהתגייס שם.
לאחר ימים בודדים בביתו לקח את אשתו ובנו והחל במסע לעבר רוסיה. בגלל היותו נשוי ואב לילד מצבו היה קשה יותר, הן מבחינת מגורים והן מבחינת פרנסה. ב-1941, לאחר שפרצו קרבות בין גרמניה לרוסיה מצב המשפחה הוחמר והם נדדו לעומק רוסיה. ב-1942 המצב הוחמר. למרות העבודה במפעלים לעיבוד עץ, רבים עזבו או אולצו לעזוב. אבי החליט להתגייס לצבא האדום, בעוד אשתו ובנו נשארו מאחור.

אבא הבין כי עדיף לא להיות חייל קרבי אלא איש מקצוע, כך יוכל להסתדר טוב יותר, לדאוג למזון ולהיות בטוח יותר. אך לא עבר זמן והוא מצא את עצמו בתוך אש צולבת. גם במעבר חזרה לעבר מוסקבה הם היו נתונים להתקפות הגרמנים. החלו לאמן אותם לקראת היציאה לחזית.
הוא פגש פולנים שיעצו לו להתנדב לצבא הפולני, צבא אנדרס. הוא עבר אימונים ושוב יצא לחזית. אבא הגיע לגורקי. כאן שוב החל לעבוד כבעל מקצוע עבור הצבא.
לאחר זמן היה עליו להתייצב ולהתגייס לצבא הפולני החדש. עם הצבא הזה נע לעבר פולין הכבושה, וגם כאן היה עליו להילחם ככל שאר החיילים. לבסוף הגיע עם הצבא לוורשה. אך לא עצרו והמשיכו לעבר גרמניה.
החלו קרבות פנים אל פנים עם הצבא הגרמני על גדות נהר הנייסה. עמדות נכבשו, ננטשו ונכבשו שוב. לבסוף, בעזרת הצבא הרוסי הצליחו להתגבר על הגרמנים. וכך עברו כפרים וערים בגרמניה עד לסיום המלחמה.
לאחר המלחמה חזר לרוסיה לאתר את אשתו ובנו לאחר שלוש שנים שנעדר מהבית. לאחר שהבין כי אין לא מה לחפש ברוסיה, שב לפולין. לאחר הפוגרום בקילצה החלה המשפחה בהכנות לעזיבת פולין ולעלייה לארץ ישראל.

במקור אבי כתב את היומן ביידיש, אני – בנו יחזקאל – תרגמתי זאת במאמצים רבים, כי איני שולט היטב בשפה.
כתב יוסף פינקלמן
תרגם: יחזקאל פילון ערך והפיק: מרדכי אבן חן עיצוב כריכה: שרי סידון